Miten hieno vaahtokruunu syntyy?

Hieno valkea vaahtokruunu on yksi hyvän oluen tunnusmerkkejä ja kuuluu lasiin lasketun oluen "hatuksi" samoin kuin kruunu kuninkaan päähän – tästä juontaakin juurensa käsite ”vaahtokruunu”. Olutvaahdon merkitys ei kuitenkaan ole ainoastaan esteettinen. Päinvastoin, pitkäkestoinen kruunu myös suojelee lasiin kaadettua olutta pidempään väljähtämiseltä. Tästä syystä vaahtokruunun korkeus ja kestävyys ovat tärkeitä kriteerejä, kun arvioidaan ja arvostellaan oluen laatua.

Mielenkiintoista kyllä, tämä kruunu on lähes aina, itse oluen väristä riippumatta, hyvin vaalea, lähes valkoinen. Niinpä myös viereisen kuvan tummahkon Märzen-oluen vaahtokruunu on hyvin vaalea. Tämä johtuu oluen väriaineiden molekyylirakenteesta, jotka eivät pysty muodostamaan vaahtoa, jonka ainoaksi värin antajaksi näin jää puhdas valkuaisproteiini. Huomion arvoista on myös se tosiasia, että puhtaan oluen säädösten mukaan mukaan kaunis vaahtokruunu on ainoastaan luonnollisen käymisprosessin, eikä minkään kemiallisten lisäaineiden tulosta. Tämän vuoksi panimoissa kiinnitetään tarkasti huomiota tiettyihin seikkoihin, jotka auttavat panimomestaria ohjailemaan käymisprosessia niin, että sen yhteydessä rakentuu edellytykset runsaan ja kestävän vaahtokruunun muodostumiseksi.

Lue lisää aiheesta Näin olut saa kauniin vaahtokruunun