Engelbräu-panimon lyhyt historia – Taivaallista olutta

Engelbräu-yksityispanimo Rettenbergin kylässä Ylä-Allgäussa on pienpanimo, jonka historia yltää yli 300 vuoden päähän. Vuonna 1688 Augsburgin hiippakunnan keskusluostarihallinto myönsi panimomestari Balthasar Hörmannille luvan perustaa panimo silloiseen Stephans-Röttenbergin kylään. Joidenkin omistajanvaihdosten jälkeen panimo siirtyi tasan kaksi sataa vuotta myöhemmin, vuonna 1888 Jakob Gerumin omistukseen. Gerumin leski puolestaan meni kaksi vuotta myöhemmin naimisiin Wilhelm Widenmayer -nimisen panimomestarin kanssa. Nykyään panimo on jo kolmatta sukupolvea samaisen Widenmayerin perheen omistuksessa. Panimon yhteydessä toimii myös majatalo ja panimoravintola, jossa tarjoillaan paitsi luonnollisesti Engelbräun panimon omia oluita myös Allgäun ja Etelä-Saksan perinteisiä ruokia ja muita erikoisuuksia.

Engelbräu-yksityispanimo työllistää nykyään 40 panimoalan ammattilaista, jotka panimomestari Jörg Weinbergerin johdolla tuottavat Engelbräun panimossa vuosittain 50.000 hl olutta. Raaka-aineina käytetään lähiseudun tuotteita: panimossa käytetty humala tulee Hallertaun ja Tettnangin humalanviljelyalueilta Keski-Baijerista ja Bodensee-järven läheisyydestä, ohra- ja vehnämallas Saksasta ja panimon käyttämä vesi on peräisin Rettenbergin oman Grünten-vuoren lähteistä. Engelbräu-oluiden ensiluokkaisesta laadusta kertovat panimon Saksasssa ja kansainvälisissä kilpailuissa saamat useat palkinnot ja kunniamaininnat. Menestyksen myötä panimon motto Engelbräu, Ein Bier, so himmlisch wie sein Name eli "Engelbräu, olut, joka on yhtä taivaallista kuin nimensä" on tullut tunnetuksi myös Saksan rajojen ulkopuolella.

Engelbräu-yksityispanimon panimorakennus, Taustalla Grünten-vuori (1738m)