Lähes musta, täyteläisen-voimakkaan ja paahdetun maltaan makuinen Schwarzbier ei – syväntummasta väristään huolimatta – ole voimakasalkoholista vahvaa olutta. Kuten muutkin "tavalliset" täysoluet Schwarzbier on alkoholipitoisuudeltaan vajaan 5,0% ja kantavierreprosentiltaan 11% luokkaa. Nykyään puhtaasti pohjahiivamenetelmällä valmistettu Schwarzbier on perinteinen itäsaksalainen oluterikoisuus, jonka pääalueet ovat Mecklenburg-Etu-Pommerin ja Brandenburgin osavaltioden ohella ennen muuta myös Saksissa ja Thüringenissä. Tämän tumman erikoisoluen valmistuksella on vuosisataiset perinteet, ja huolimatta hyvin tummasta, lähes mustasta väristään sen valmistuksessa käytetään pelkästään puhtaan oluen raaka-aineita, mallasta ja humalaa sekä hiivaa ja vettä. Mustanpuhuvan värin salaisuus on valmistuksessa käytetyissä tummissa erikoispaahdetuissa ohramaltaissa.

 

Lue lisää aiheesta Schwarzbier - tumman oluen pitkät perinteet

 

 

Köstritzer Schwarzbier.
Vielä DDR:n aikana, ennen vuotta 1990, Schwarzbier oli melko maginaalinen ja yksinomaan itäsaksalainen erikoisuus, ja suuri osa tuotannosta vietiin Unkariin. Saksojen yhdentymisen jälkeen 1989/90 muutamat Schwarzbier-panimot ovat onnistuneet markkinoimaan tuotettaan varsin hyvälä menestyksellä. Markkinajohtaja, Köstritzer Schwarzbierbrauerei, on parin viime vuosikymmenen aikana jopa kolmikymmenkertaistanut tuotantonsa. Tästä huolimatta kyseessä on yhä varsin paikallinen oluterikoisuus, jonka markkinaosuus Saksassa jää noin 2% tasolle.