Luostaripanimoita esittelyssä

Andechsin luostaripanimo

St.Bonifaz-benediktiiniläismunkkikunnan johtama Klosterbrauerei Andechs lienee yksi Baijerin tunnetuimpia erikoispanimoita. Saksan ainoana luostaripaninoma Andechs valmistaa läpi vuoden paastonajan vahvoja Bock-oluita ja myös myy niitä paitsi Saksassa myös maailmanlaajuisesti. Niinpä ainoastaan osa luostaripanimon vuotuisesta kokonaistuotannosta päätyy luostariravintolan tai sitä ympäröivän Biergartenin käyttöön.

Oluen valmistuksella on Andechsin luostaripanimossa pitkät perinteet. Asiakirjat todistavat, että munkit vastasivat oluen valmistuksesta jo myöhäiskeskiajalla, vuoden 1450 tienoilta lähtien. Luostaripanimon vuosituotanto, yli 100.000 hektolitraa on melko huomattava, ja niinpä oluen valmistus onkin siirtynyt Andechsin "pyhän vuoren" juurella sijaitsevaan panimoon. Silti nousu ylös luostariin ja sen yhteydessä toimivaan luostariravintolaan kannattaa aina.

Andechsin luostarin "pyhä vuori" on niin baijerilaisten kuin turistienkin suosima pyhiinvaelluskohde.'

Ettalin luostaripanimo

Yksi harvoista aidoista luostaripanimoista, joissa munkit itse vastaavat oluen valmistuksesta, on myös Klosterbrauerei Ettal, jonka historia juontaa juurensa aina varhaiselle 1300-luvulle. Ludwig Baijerilainen, ensimmäinen Pyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan keisariksi valittu baijerilaiskuningas, perusti luostarin vuonna 1330 ja avasi siten tärkeän kauppareitin etelään. Luostari valmisti olutta aluksi 1400- ja 1500-luvuilla läheisessä Oberammergaun kylässä, kunnes oma panimo rakennettiin vuonna 1609. Virallisen oluen valmistus- ja myyntioikeuden luostaripanimo sai Baijerin herttua Maximilianilta vuonna 1618, vain noin kuukautta ennen kolmikymmenvuotisen sodan puhkeamista.

Seuraavien vuosisatojen kuluessa Ettalin luostaripanimoa laajennettiin ja uusia panimorakennuksia rakennettiin – kunnes luostari, kuten lähes kaikki muutkin luostarit vuonna 1803 lakkautettiin ja luostaripanimo myytiin. Vasta vuonna 1899, useiden omistajavaihdosten jälkeen, luostarin ja panimon rakennukset siirtyivät yläbaijerilaisen Schweyernin luostarin omistukseen, ja jo seuraavana vuonna luostaritoiminta Ettalissa saattoi alkaa uudelleen. Ettalin luostarin ja luostaripanimon uudelleenperustamisen jälkeen munkit ovat taas itse vastuussa oluen valmistuksesta. Luostarin yhteyteen avatussa panimomuseossa luostarin vieraat voivat myös tutustua oluen valmistuksen ja luostaripanimon historiaan. Luostaripanimolla onkin huomattava taloudellinen merkitys luostarin toiminnalle, ja 1900-luvun lopusta lähtien luostarioluita viedään myös ulkomaille.

Matkalaisten ja vierailijoiden kestitsemisessä Scheyernin luostariravintolalla ja hotellilla on vuosisataiset perinteet. Luostarin yhteydessä toimi jo 1500-luvulla taverna, ja nykyinenkin luostariravintola on rakennettu vuonna 1841.

Scheyernin luostaripanimo

Ylä-Baijerissa sijaitsevassa Scheyernin benediktiiniläisluostarissa oluen valmistaminen aloitettiin jo vuonna 1119. Siten Klosterbrauerei Scheyern ei ole ainoastaan Saksan kolmanneksi vanhin panimo – Weihenstephanin ja Weltenburgin luostaripanimoiden jälkeen – vaan samalla myös yksi maailman vanhimmista panimoista.

Luostarin panimotuotannon oltua vuosikymmenten ajan yksityisten panimomestarien hoidettavana Scheyernin luostarin munkit ottivat oluen valmistuksen vuosituhannen vaihteessa jälleen omiin käsiinsä. Luostaripanimon rakennukset ja laitteisto sekä panimoravintola modernisoitiin ja restauroitiin, ja vuodesta 2006 lähtien Klosterbrauerei Scheyern valmistaa taas perinteistä luostariolutta.

Mallersdorfin luostaripanimo

Klosterbrauerei Mallersdorf ja samanniminen luostari sijaitsevat Ala-Baijerissa, kansainvälisestikin tunnetun Weltenburgin luostarin läheisyydessä, mahtavan Regensburgin hiippakunnan vaikutuspiirissä. Tämä 1100-luvun alussa perustettu luostari toimi vuosisatojen ajan benediktiiniläisjärjestön luostarina. Vuonna 1803 luostari – kuten niin monet muutkin luostarit – lakkautettiin. 1800-luvun puolivälissä luostari ja myös luostaripanimo aloittivat toimintansa uudestaan, tosin fransiskaaninunnien luostariyhteisönä. Siten Mallersdorfin luostarin yhteydessä toimii tänään myös ainoa nunnien johtama luostaripanimo, jossa nunnat myös ovat yksin vastuussa oluen valmistuksen kaikista työvaiheista.

Mallersdorfin pieni luostaripanimo ja luostarin kirkolliset rakennukset kertovat luostarin loistosta ja ennen muuta Baijerin 1700-luvun rakennushistoriasta. Suhteellisen pienestä, vain muutamien tuhansien hehtolitrojen vuosituotannosta huolimatta luostaripanimonssa valmistetaan vaalean täyoluen ohella myös suodattamatonta kellariolutta eli Zoigl kahta vahvaa Bock-olutta.

Mahtava luostari Mallersdorf hallitsee maamerkkinä ympäröivää maaseutua. Kuparipiirros, 1644: "Matthaeus MerianinTopographia Germaniae

Kreuzbergin luostaripanimo

Myös Baijerin osavaltion pohjoisosassa, Ala-Frankin alueella on säilynyt yksi yhä toiminnassa oleva aito luostaripanimo, jossa munkit ovat itse vastuussa oluen valmistuksesta ja panimotoiminnasta. Klosterbrauerei Kreuzberg sijaitsee Frankin alueen ”pyhän vuoren”, Kreuzbergin eli ristivuoren länsirinteellä. Luostari perustettiin 1600-luvun lopulla, ja vuodesta 1731 lähtien luostaripanimossa valmistetaan olutta.

Kreuzbergin luostaripanimo on sikäli harvinainen, että se säästyi – toisin kuin lähes kaikki muut luostarit – vuoden 1803 lakkauttamisallolta. Ala-Frankin siirryttyä Wienin Kongressin jälkeen osaksi Baijerin kuningaskuntaa, kuningas Ludwig I. myös perui muutamaa vuotta aiemmin annetun pyhiinvaelluskiellon, ja vuonna 1826 luostarin toiminnan jatkuminen taattiin kuninkaallisella käskyllä.

Seuraavalla vuosisadalla, 1900-luvun aikana, luostaripanimoa modernisoitiin. Vielä nykyäänkin pyhiinvaellustraditio ja luostaripanimo takaavat luostarin taloudellisen menestyksen. Kreuzberg, Frankin alueen pyhä vuori ja sen rinteellä sijaitseva luostari ovat suosittuja pyhiinvaelluskohteita. Luostariravintolan yhteydessä sijaitsevassa majatalossa pyhiinvaeltajilla ja vierailla on myös mahdollisuus yöpyä.

Kreuzbergilla, Frankkien pyhällä vuorella, oli luultavasti jo pakanallisena aikana tärkeä merkitys kulttipaikkana. Tähän viittaa sen aikaisempi nimi Aschberg eli ”tuhkavuori

Ursbergin luostaripanimo

Augsburgin läheisyydessä, Ursbergin fransiskaaniluostarin yhteydessä toimii myös yksi aito luostaripanimo. Panimo aloitti toimintansa vuonna 1623. Myös tänään se valmistaa oman kaivon vedestä ja lähialueen raaka-aineista perinteisten reseptien mukaisia luostarioluita.

Weltenburgin luostaripanimo

Weltenburgin benediktiiniläisluostari Ala-Baijerin Kelheimissa Tonavan varrella on yksi maailman vanhimmista luostareista ja kuuluu samalla maailman vanhimpiin luostaripanimoihin – vaikkakaan Weltenburgin munkit eivät itse vastaa luostaripanimon toiminnasta. Kuten arkeologisista löydöistä käy ilmi, koko Kaakkois-Baijerin alueella on ylipäätäänkin jo hyvin varhain ollut asutusta, ja Weltenburgin luostari oli jo antiikin aikana Rooman armeijan sotilasreitin varrella ja paikalla sijaitsi roomalainen sotilasasema

Luostari itse perustettiin jo varhaiskeskiajalla, 600-luvulla, ja myös luostaripanimo on peräisin vuodelta 1050. Jo vuonna 1040 perustettu Weihenstephanin luostaripanimo on siis vieläkin vanhempi, mutta luostari joutui vuoden 1803 lopetusaallon uhriksi, ja entinen luostaripanimo on nykyisin Baijerin valtionpanimo. Weltenburgin luostari tosin myös lakkautettiin vuonna 1803, mutta vuonna 1842 Baijerin kuningas Ludwig I. perusti sen uudelleen.

Tänään Weltenburgin luostarin alueella voi ihailla kirkollisarkkitehtuuria useiden vuosisatojen ajalta ja samalla maistella luostaripanimon valmistamia oluita. Vuodesta 2007 lähtien luostaripanimo myös järjestää viikonloppuisin kiertotutustumiskäyntejä panimossa. Tunnetuin panimon valmistamista oluista on luostarin oma ”Barock Dunkel”, barokkiaikaisen reseptin mukaan valmistettu tumma olut, joka on saanut useita kansainvälisiä palkintoja. Kokonaisuudessaan panimon vuosituotanto on vajaan >30.000 hehtolitran luokkaa.

Weltenburgin Pyhän Yrjön benediktiiniläisluostari sijaitsee idyllisesti Kehlheimin kaupungin kupeessa, Tonava-joen mutkassa

Neuzellen luostaripanimo

Brandenburgin osavaltiossa lähellä Puolan rajaa sijaitsevan Neuzellen panimoluostarin juuren ulottuvat varhaiselle 1400-luvulle. Luostarin asiakirjoista käy ilmi, että osa ympäröivien maatilojen luostarille maksamista vuosikorvauksista suoritettiin toimittamalla luostarin käyttöön humalaa. Vuonna 1589 Pyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan keisari Rudolf II myönsi luostarille luvan myydä olutta myös ympäröiviin kyliin ja kaupunkeihin.

Lakkauttamisensa jälkeen, vuodesta 1817 lähtien, luostaripanimo jatkoi toimintaansa kaupallisena yksityispanimona, kunnes se vuonna 1948, DDR:n perustamisen jälkeen valtiollistettiin. Saksojen yhdistyttyä, Klosterbrauerei Neuzelle perustettiin vuonna 1992 uudelleen yksityispanimona.

Nykyään ennen muuta Schwarzbier kuuluu Neuzellen luostaripanimon erikoisuuksiin. ”Der schwarze Abt” eli musta apotti on erikoisolut, jota yhä valmistetaan yli 400 vuotta vanhan reseptin mukaisesti, ja se on ainoa Saksassa valmistettu olut, jossa saa puhtaan oluen säädösten mukaisesti olla myös lisättyä sokeria.

St. Mariensternin luostaripanimo

St. Mariensternin sisterssiläisluostarin panimo Saksin osavaltion Oberlausitzissa perustettiin vuonna 1700. Aluksi luostaripanimo valmisti ainoastaan paastoajan kausiolutta, mutta panimon saatua oluenmyyntioikeuden myös sen toiminta laajeni. Luostarioluita voitiin nyt valmistaa myös läheisissä kaupungeissa ja kylissä toimivien majatalojen tarpeisiin.

St. Mariensternin luostaripanimon valtiollistaminen tapahtui DDR:n kaudella, 1970-luvun toisen valtiollistamisaallon aikana. Saksojen yhdistyttyä oluen valmistus aloitettiin luostaripanimossa uudelleen, ja sekä luostarin ravintola että myös luostaripuoti myyvät St. Marienstern Klosterbräu-oluita. Itse panimotoiminta ei kuitenkaan enää ole luostarin yhteydessä vaan läheinen Wittichenaun kaupunkipanimo valmistaa vanhoihin luostaripanimon resepteihin perustuvia luostarioluita.