Pils
Pils on Saksassa ehdottomasti suosituin oluttyyppi, ja myös muualla Euroopassa ja maailmassa juodaan etupäässä juuri Pisner-tyyppisiä oluita. Jos Pilsiä ja muita pohjahiivatyyppisiä täysoluita vertaa keskenään, Pils eroaa muista ennen muuta voimakkaamman humaloinnin ansiosta, mikä tekee Pilsit maultaan selvästi humalan-katkeroisemmiksi. Tyypillisesti Pilsin alkoholipitoisuus on 4,8%, ja kantavierreprosentti on – kuten täyoluessa kuuluukin – reilut 11%. Töysoluen rinnalla valmistetaan myös Pils-tyyppisiä alkoholittomia ja matala-alkoholisia laatuja, niin että Pilsin ystävän ei ole tilanteessa kuin tilanteessa vaikea löytää mieleistään Pilsiä.
Lue tästä lisää aiheesta Pils on kotoisin Pilsenin kaupungista.
Lasillinen Veltins-Pilsiä tyypillisessä Pils-lasissa.
Pils tarjoillaan perinteisesti joko kapeasta, ylöspäin hieman leviävästä jalallisesta Pils-”pokaalista” tai kuvassa olevan tyyppisestä, hieman mahakkaasta jalallisesta lasista, josta käytetän myös nimitystä Pilstulpe eli pils-tulppaani.
Erottamaton osa kauniista Pils-lasia – oli se sitten Pilspokal tai Pilstulpe – on jalan ympärille kietaistu paperinen Pilsdeckchen eli Pils-liina.
Pils juodaan perinteisesti pienehköistä, vain 0,2 tai 0,3 litran kokoisista laseista.
Vanhan säännön mukaan hyvän Pilsin lasiin kaataminen vaatii seitsemän minuuttia.
Ihan näin tarkkaan minuutteja ei tarvitse laskea, jos oluen on vielä pöytään tullessaan tarkoitus olla tuoreen makuista, mutta Pilsiin saa kauniin vaahtokruunun kun muistaa seuraavan ohjeen: Lasi lasketaan ensin täyteen, jolloin sen pintaan muodostuu paksi olutvaahto, ensimmäisen vaahdon laskeuduttua parin, kolmen minuutin kuluttua Pils-lasi lasketaan täyteen, jolloin lasin pinnalle muodostuu kaunis ja kestävä vaahtokruunu.