Münchenin Oktoberfest

Münchenin jokavuotinen Oktoberfest on maailman suurin ja myös vanhoin kansanjuhla, joka on järjestetty Baijerin osavaltion pääkaupungissa syys-lokakuun taitteessa jo yli 200 vuoden ajan. Nykyään kaksi viikkoa kestävä Oktoberfest houkuttelee jopa yli kuutta miljoonaa juhlijaa kaikkialta maailmasta ajamaan karusellilla ja vuoristoradalla, herkuttelemaan ja tietysti maistelemaan varta vasten valmistettua Oktoberfest-olutta.

Viimeistään toisella luokalla jokainen müncheniläinen koululainen oppii, että ensimmäinen Oktoberfest järjestettiin vuonna 1810 – siis jo yli 200 vuotta sitten. Juhlaan oli syytäkin: Baijerin silloinen kruununprinssi, sittemmin kuningas Ludwig I, juhli häitään yhdessä saksilaisen Sachsen-Hildburghausenin huoneen prinsessa Theresen kanssa. Ensimmäinen Oktoberfest ei siis ollut mikään varsinainen kansanjuhla, mutta hääjuhlan yhteydessä järjestettiin myös erilaisia huvituksia, joihin kaikki alamaiset saattoivat ottaa osaa. Kaupunki valaistiin juhlallisesti ja tarjolla oli ilmaisia teatteri-, oppera- ja musiikkiesityksiä sekä tanssiaiset. Lisäksi kaupungin muurien ulkopuolella olevalla kentällä järjestettiin kuninkaallisia häävieraita varten suuri laukkakilpailu. Tämän juhlan kunniaksi – ja tietenkin prinsessamorsiamen mukaan – juhlakenttä sai nimekseen Theresienwiese. Baijerin murteella nimeksi tuli Wiesn eli niittu. Nykyään tämä nimi viittaa itseensä Oktoberfest-juhlaan, ei niinkään juhlan järjestyspaikkaan, Theresienwiese-kenttään.

Loppukesällä tai alkusyksystä järjestetty juhla ei tosin sellaisenaan ollut kaksi vuosisataa sittenkään mikään erikoisuus, ja myös nykyään Baijerissa järjestetään kesän ja syksyn mittaan useita pienempiä ja suurempiakin kyläjuhlia. Alunperin näiden juhlien tarkoitus oli osaltaan kuluttaa lopuun kesää varten valmistettu Märzen-olut ennen uuden panimokauden alkua. Eteläisessä Saksassa pohjahiivaoluiden valmistus oli nimittäin 1500-luvulta aina 1800-luvulle asti rajoitettu kylmempään vuodenaikaan. Tämän vuoksi maaliskuussa valmistettiin kesäaikaa silmällä pitäen vahvempaa ja siten myös säilyvämpää Märzen-olutta, jonka ansiosta selviydyttiin muuten "kuivista" kesäkuukausista.

Lue lisää aiheesta

Oktoberfest eilen ja tänään
Oktoberfest-perinteitä yli sadan vuoden ajan
Oktoberfestin vetonaulat: Historiallisia ja moderneja huvilaitteita ja esiintyjiä

Theresienwiese aurinkoisena Oktoberfest-päivänä vuonna 2007