Oktoberfestin vetonaulat: Historiallisia ja moderneja huvilaitteita ja esiintyjiä
Theresienwiesellä Oktoberfest-juhlijalla on valittavanaan yli 200 erilaista vetonaulaa, jotka tarjoavat huvitusta ja perhosia vatsan pohjalle – lähes puolet niistä on erilaisia, hurjia tai vähemmän pelottavia, ajopelejä. Joukossa on myös vielä tänäänkin useita perinteisiä, nostalgisia esitystelttoja tai huvittelulaitteita, joista vanhimmat ovat jo reilusti toista sataa vuotta olleet vuodesta toiseen Wiesn-juhlijoiden ilona. Joka vuosi juhlakentälle pystytetään myös uusia moderneja huvittelulaitteita – tosin ne eivät juurikaan eroa vastaavanlaisista ajopeleistä muilla juhla-alueilla tai huvipuistoissa. Oktoberfestin useat historialliset vetonaulat sitä vastoin ovat varsinaisia erikoisuuksia, joita nykyään ei enää muualla näe – eikä varsinkaan koe.
Selvästi vanhin Oktoberfest-vetonaula on Schichtl, varietee-teatteriesitys, joka on jo vuodesta 1869 esittänyt katsojakunnalleen kaikenlaisia taikatemppuja ja kuriositeettejä. Nimensä varietee on saanut perustajiensa, Schichtl-veljeksien, Franz Augustin ja Juliuksen mukaan, ja sen teki kuuluisaksi ennen muuta hieman makaaberi esitys, jossa yksi yleisöstä valittu henkilö menettää päänsä giljotiinissa. Schiltlin giljotiiniesityksessä on jo ”katkaistu” lähes 10.000 päätä, ja joka vuosikoriin tulee muutama kymmenen lisää.
Toinen vetonaula, joka on jo vuodesta 1894 lähtien viihdyttämässä Oktoberfest-juhlijoita, on Hexenschaukel eli noitakeinu, baijerin murteella Hex'n Wipp'n. Erilaisilla valo- ja liike-efekteillä noitakeinun matkustajalle välittyy tunne, ikäänkuin keinu tekisi useita kuperkeikkoja akselinsa ympäri. Vastaanvanlaisia illuusiolaitteita valmistettiin USA:ssa 1800-luvun lopulla, nykyään Oktoberfestin noitakeinuun pääsee ainoastaan syys-lokakuun viikkoina Theresienwiesellä, sillä arvokasta antiikkikapinetta ei enää aiempien vuosien tapaan kuljeteta markkinoilta toisille.
Yli sata vuotta vanha hupilaite on myös alunperin USA:ssa kehitelty torniliukumäki Toboggan, joka saapui Oktoberfestille ensimmäisen kerran vuonna 1906. Menestys oli huima, sillä jo parisen vuotta myöhemmin yhteensä kolme vastaavanlaista vauhtilaitetta houkutteli juhlijoita liukuriin. Lähes kahdeksan metrin matka tornin huipulle taittuu vauhdikkaasti liukuhihnaa pitkin ja alas lasketellaan – vähintäänkin yhtä vaihdikkaasti – tornin ympärille rakennettua puista kourua pitkin. Takapuolen alla vauhtia lisää ”Toboggan”, joka Kanadan Algonkin-intiaanien kielellä merkitsee kevyttä lumikelkkaa.
1900-luvun ensimmäisiltä vuosilta on peräisin myös Teufelsrad, pirunrengas, joka jo vuodesta 1910 lähtien huvittaa paitsi itse matkustajiaan myös telttayleisöä. Teufelsrad-vieraan tehtävä on pysytellä yhä nopeammin pyörivän pirunrenkaan, ja jotta matka ei olisi liian helppo, pyörän käyttäjä yrittää parhaansa saadakseen matkustajat putoamaan. Varsinkin yleisölle matkasta on hupia – ja samalla katsojat voivat kerätä rohkeutta itse yrittää pysytellä pirunrenkaan päällä.
Karusellithan kuuluivat jo hyvin varhain Oktoberfestin vakiokalustoon, ensimmäinen karuselli pystytettiin Theresienwieselle jo vuonna 1818. Myös nykyään toiminnassa oleva vanhin karuselli, Krinoline, on lähes satavuotias. Niinkuin tämän jo 1920-luvulta Wiesn-virailijoita pyörittäneen laitteen nimestä voi päätellä, Krinoline on muodoltaan pyöreä kuin krinoliinin helma ja myös sen pyöreät keinuvat liikkeet muistuttavat laajan mekonhelman pyörähdyksiä. Vielä vuonna 1938, viimeisinä Wiesn-viikkoina ennen kuin toinen maailmansota useaksi vuodeksi lopetti kaiken juhlinnan, Krinolinen liikkui puhtaasti lihasvoimalla. Nykyään moottori tosin pyörittää karusellia, mutta yhä vielä karusellin liikkeitä tahdittaa sen oma puhallinorkesteri, Original-Krinoline-Blaskapelle, jonka paikka on pienellä parvekkeella karusellin seinustalla.
Myös maailmanpyörä on yksi alunperin jo 1900-luvun lopulta peräisin olevia huvilaitteita ja siten se kuuluu Oktoberfestin vanhimpiin vetonauloihin, vaikka nykypäivän maailmanpyörä ei olekaan enää peräisin 1880-luvulta vaan vuodelta 1979. Ensimmäinen Riesenrad oli rakennettu puusta ja se oli läpimitaltaan huimat 12 metriä. Sata vuotta myöhemmin nämä mitat tuskin enää huimaisivat Wiesn-vierailijan päätä, sillä nykypäivän maailmanpyörä on ”kasvanut” hyvinkin nelinkertaiseksi. Oli koko suuri tai pienempi, siitä riippumatta Riesenrad (kuvassa vasemmalla) on yhä yksi Oktoberfestin suosituimpia vetonauloja, ja se tarjoaa huimat näkymät yli koko Theresienwiesen.
Pitts Todeswand, Pittin kuolonseinämä, kuuluu niihin – nykyajan huvipuistoissa harvinaisempiin vetonauloihin, joissa vatsanpohjan perhoset lepattelevat henkeäsalpaavan akrobaattiesityksen eikä teknisten vempainten ansiosta. ”Kuolonseinämä” on oikeastaan noin 12 metrin korkuinen sylinteri, jonka pystysuoran seinän sisäreunalla moottoripyöräilijät ajavat huimaa vauhtia. Keskipakoisvoiman ansiosta moottoripyörä pysyy seinämällä sen ajajan tehdessä päätähuimaavia akrobaattisia liikkeitä. Sekä Pitts Todeswand että myös moottoripyöstä ovat peräisin 1930-luvulta.
Vuodelta 1948, sodanjälkeisen ajan pienimuotoisemmasta syysjuhlasta, on peräisin hyvin erikoinen ja näkemisen arvoinen Oktoberfest-vetonaula, kirppusirkus. Sirkustirehtööri ja hänen 60 kirppuaan viihdyttävät katsojia temppuineen. Esitysten väliset tauot tirehtööri käyttää hyväkseen ja etsii ohikulkevista koirista uusia esiintyjiä sirkukseensa. Flohzirkus on Oktoberfestin perinteinen hupiesitys, joka ei maksa paljoa, ja jollaista ei muilla markkinoilla tai juhlissa hevin löydä.
Jättiläisvuoristorata, Olympia Looping (kuvassa alla) on varmaankin suosituin Oktoberfestin moderneista huvipeleistä ja vuodesta toiseen varma kassamagneetti. Vuoristorata rakennetaan Theresienwieselle jo vuodesta 1989 lähtien saman kokoisena, viisine renkaineen, ja se onkin jo muodostunut yhdeksi Oktoberfestin symboleista. Erikoista vuoristoradassa on myös sen koko: se on maailman suurin koottava ja paikasta toiseen liikuteltava vuoristorata ja ainoa markkinoilta ja vuosijuhlilta toisella matkaava looping-rata. Nimensä mukaisesti Olympia Loopingin matkustaja kiitää jopa 100km/h vauhdilla vaunujonon mukana yhteensä viiden olympiarenkaan ympäri, jotka ovat halkaisijaltaan 12-20 metrin kokoisia. Oktoberfestin symboliksi Olympia Looping sopiikin mainiosti, muodostivathan antiikin olympialaisten urheilusuoritukset juhlan alkuvuosina osan ohjelmanumeroista.
Olympia Looping