Unertl Weißbräu

Vehnäoluen lyhyt historia Baijerissa...

Vehnäoluen valmistustaito on hyvin vanha. Ensimmäiset oluet – varhaisella kivikaudella yli 6000 vuotta sitten – valmistettiin juuri vehnämaltaasta. Myös pintahiivamenetelmä oli tunnettu paljon ennen kuin kylmemmän käymislämpötilan vaatima, Lager-tyyppinen pohjahiivaolut. Vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla, teollisten kylmälaitteistojen kehittämisen myötä, alkoi pohjahiivaoluiden nousu.

Keskiajalla ennen muuta baijerilaiset ruhtinassuvut kehittivät ja parantelivat vehnäoluen valmistustaitoa omissa hovipanimoissaan. Yksi tärkeistä Weißbier-suvuista oli Baijerissa lähes tuhat vuotta (1180-1918) hallinnut Wittelsbach-ruhtinassuku. Wittelsbach-huoneelle vehnäoluen valmistusmonopoli oli paitsi kunnia-asia myös varma ja tärkeä tulonlähde. Aika ajoin jopa suurin osa sen saamista tuloista oli peräisin vehnäoluen myynnistä saaduista voitoista.

… ja Unertl Weißbier-panimossa, Haagin kylässä Ylä-Baijerissa

Unertl-vehnäolutpanimo syntyi reilut sata vuotta sitten siellä, missä oluenystävätkin olivat: Ylä-Baijerissa sijaitsevan Haagin kylän "Weißbräu"-majatalossa. Majatalon isäntä, panimomestari Alois Unertl valmisti paitsi kaikkien tuntemaa tummaa Lager-olutta, myös tuolloin harvinaisempaa pintahiivamenetelmällä valmistettua vehnäolutta. Juuri tämä Haagiin majatalon Weißbier nousi pian oluen ystävien arvostamaksi oluterikoisuudeksi, jonka vuoksi matka suuntautui vartavasten Haagin. Ja jo majatalon perustajan pojan Alois II:n johdolla alunperin Haagin vehnäoluena tunnettu olut tuli tunnetuksi nimellä Unertl Weißbier.

Nykyään jo neljännessä sukupolvessa panimo on yhä Unertl-perheen omistuksessa, panimomestarina toimii panimon perustajan pojanpojanpoika Alois IV. Myös oluen valmistusprosessissa kunnioitetaan vanhaa perhetraditiota. Panimon valmistamat oluterikoisuudet ovat kaikki pintahiivamenetelmällä valmistettuja vehnäoluita, ja merenpihkanvärinen, voimakkaan maltainen ja aromaattinen Unertl Original Weißbier valmistetaan tänäänkin Alois I:n vanhojen reseptuurien mukaisesti.

Unertl-vehnäoluiden valmistuksessa käytetyn vehnämaltaan osuus on yli 70%. Oluen valmistusprosessi toteutetaan kiireettä ja erityisen huolellisesti avoimissa käymisaltaissa. Tämä menetelmä tosin kestää huomattavasti kauemmin ja vaatii myös enemmän tilaa, mutta perinteinen valmistusmenetelmä myös palkitsee: oluen maku on erityisen intensiivinen ja pehmeän täyteläinen. Unertl vehnäolutta ei myöskään lämpökäsitellä, mikä tosin lyhentää oluen säilyvyyttä verrattuna teollisesti tuotettuihin vehnäoluisiin. Toisaalta hellävaraisten valmistusmenetelmien edut myös huomaa Unertl-vehnäoluiden maussa.

Unertl Weißbier-panimon motto kiteyttääkin perhepanimon filosofian lyhyesti ja ytimekkäästi:
"Wir machen zwar nur eins ...,
aber das dafür g'scheit!"*)

*)"Teemme tosin vain yhtä…,
mutta sen teemme huolella!"