...ei edes alkoholia: Miten alkoholiton olut valmistuu?
Miten alkoholittoman oluen valmistuminen onnistuu ja miten se eroaa "tavallisesta" oluen valmistusprosessista? Alkoholilla ei oluessa ole ainoastaan humaltava tehtävä vaan sillä on samalla myös keskeinen vaikutus siihen, miltä olut maistuu. Jos siis halutaan poistaa tämä tekijä, pitää samalla löytää ratkaisu siihen, miten estetään, ettei oluen maku muutu liiaksi. Tilannetta hankaloittaa osaltaan se, että säädökset puhtaan oluen raaka-aineista – onneksi – estävät kemiallisten lisäaineiden tai makuvahventeiden käyttämisen, joten myös alkoholittoman oluen maku on ainoastaan oluen valmistusprosessin kautta saavutettu, puhtaasti luonnollinen tuote.
Erilaisia metodeja alkoholin poistamiseksi oluen valmistusprosessin yhteydessä on kehitelty aina 1970-luvulta lähtien. Teoriassa alkoholittoman oluen valmistaminen ei ole erityisen vaikeaa, eikä se edes varsinaisesti eroa oluen tavanomaisesta valmistusprosessista. Maltaan mäskääminen, vierteen kirkastaminen, humalan ja oluthiivan lisääminen – kaikki valmistusprosessin työvaiheet säilyvät samanlaisina, on tavoiteltu lopputulos sitten alkoholipitoinen tai alkoholiton olut. Käytännössä tämä prosessi ei kuitenkaan etene ihan näin yksinkertaisesti. Erilaisista käytössä olevista metodeista alkoholin poistamiseksi pitää nimittäin valmistusprosessin yhteydessä löytää paras metodi, jotta alkoholittoman oluen maku ei kärsi. Juuri alkoholitonta olutta valmistettaessa uhkana on, että valmis olut joko maistuu aivan liian voimakkaalta, lähes leipämäiseltä – tai sitten se ei maistu juuri miltään.
Alkoholittoman oluen valmistuksessa käytetään kahdenlaista perusmetodia alkoholin poistamiseksi. Yksi keino on pysäyttää hiivakäyminen ennen aikojaan ja siten estää alkoholin muodostuminen. Tätä metodia käytetään lähes samalla tavalla myös alkoholittoman makean mallasoluen valmistusprosessissa. Vaihtoehtoinen metodi on poistaa alkoholi valmiista oluesta käymisprosessin jälkeen. Tämä metodi ei juurikaan eroa viinan tislaamisprosessista. Alkoholittoman oluen valmistusprosessissa tislaus pyritään toteuttamaan mahdollisimman hienovaraisesti, jotta oluen maku ei kärsi. Ennen tislausprosessia oluesta erotetaan mahdollisimman suuri osa aromeista, jotka sitten alkoholin poistamisen jälkeen palautetaan valmiiseen olueeseen. Panimoissa käytetään useimmiten näiden molempien perusmetodien tai niiden tai parhaiden variaatioiden yhdistelmää. Toisaalta myös oluttyyppi ratkaisee osaltaan, mikä metodi takaa parhaan lopputuloksen.
Lue lisää aiheesta Pinta- ja pohjahiivaoluita ilman alkoholia: Weißbier, Pils ja Lager-oluita