Weißbier eli Weizenbier

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vehnäolut, Weizenbier tai Weizen tunnetaan ennen muuta Baijerissa ja Brandenburgissa myös nimellä Weißbier tai Weißes – kyseessä ovat ne oluttyypit, joiden valmistuksessa käytetään ohramaltaan ohella myös vehnämallasta. Nimestään huolimatta vehnäolutta ei siis valmisteta ainoastaan vehnästä. Säännösten mukaisesti vehnämaltaan osuuden tulee olla vähintään puolet, useimmiten jopa 70% on vehnämallasta.

Vehnäoluen hedelmäisen raikkaan maun salaisuus on vehnämaltaan ohella ennen muuta sen valmistuksessa käytetyssä pintahiivassa. Käymisprosessi etenee nopeammin ja voimakkaammin kuin pohjahiivamenetelmällä, ja siten myös käymisessä muodostuneet aromit ovat vahvempia. Tästä syystä myös matala-alkoholisten ja alkoholittomien vehnäoluiden valmistuksessa oluen aromirikkaus on suhteellisen helppo säilyttää.

Lue tästä vielä Lisää vehnäoluesta






Etelä-Saksassa Weißbier-lasi on perinteisesti melko korkea ja kapea, ylöspäin kaarevasti levenevä. Lasi muoto edesauttaa hiilihappokuplia nousemaan lasissa ylöspäin, jolloin vehnäolut säilyy mahdollsimman pitkään raikkaana ja helmeilevänä. Lasin pohja on paksumpaa lasia, ja vehnäoluella kilisteltäessä napsautetaankin lasien pohjat vastakkain - näin melko ohut lasi ei vahingossa rikkoudu.
Vehnäoluen ystävä voi tutustua Nürnbergin olutlasimuseon vanhoihin kauniisiin vehnäolutlaseihin.