Alt on vanha oluttyyppi

Alt on olut, joka nimensä mukaisesti (alt, saks. vanha) valmistetaan hyvin vanhan, perinteisen menetelmän mukaisesti. Tähän vanhaan traditioon viittaa myös Münsterissä sijaitsevan Alt-panimon Altbrauerei Gruthausin motto: "Nicht nach, sondern vor dem Reinheitsgebot", vapaasti käännettynä: "Olutta puhtaista raaka-aineista, jo kauan ennen säädöksiä". Oluen valmistuksessahan pintahiivamenetelmä oli tunnettu jo vuosituhansien ajan ennen pohjahiivatyyppisten oluiden kehittämistä, ja vasta 1800-luvulla alkoi pohjahiivaoluiden varsinainen voittokulku. Niinpä myös yksi vanhimmista vielä nykyäänkin toiminnassa olevista panimoista on erikoistunut juuri Alt-oluen valmistukseen: Bolten-Brauereissa Korschenbroichissa Mönchengladbachin lähestöllä Alt-olutta on valmistettu jo vuodesta 1266 lähtien.

Alt valmistetaan useimmiten tummapaahtoisesta ohramaltaasta, mistä myös oluen punertavan ruskea väri johtuu, mutta valmistuksessa voidaan panimosta riippuen käyttää myös vaaleampipaahtoista mallasta. Ratkaisevaa oluen tyypillisen maun kannalta on juuri pintahiivan käyttö – kuten kaikissa pintahiivaoluissa. Tyypillisesti Alt-oluen alkoholipitousuus on n. 5% luokkaa, mutta pääsiäisen alusviikoilla paastoaikaan ja syksyllä valmistetaan myös hieman vahvempaa ”Stike-Altia”, joka on paitsi alkoholipitoisuudeltaan myös maultaan vahvempaa ja katkeroisempaa. Tämän vahvan Alt-oluen nimi tulee latinan sanasta stikum (salaa, salaisesti): Legendan mukaan Reininmaan luostarien munkit valmistivat tätä vahvaa olutta paastoaikana salaa, kirkon siitä tietämättä.

Alt-olutta käytetään usein myös – kuten vehnäolutta – olutjuomasekoituksissa. Ennen muuta cola-juoma tai alkoholiton mallasolut sopivat Altin seuralaiseksi – eivätkä ainoastaan värinsä puolesta. Samalla tavalla kuin vehnäoluen kanssa, myös Alt-oluen kanssa sekoittaminen kokikseen onnistuukin ilman, että juomaan muodostuu ikäviä saostumia, kuten Pilsin tai Lager-oluen kaltaisen pintahiivaoluen kanssa. Alt-olut-kokis -sekoitus tunnetaan jo laajemminkin nimellä "Krefelder" eli Krefeldiläinen. Kuten sitruunalimonadin ja oluen tai vehnäoluen yhdistelmiä (Radler ja Russ) Krefelderiäkin on saatavilla myös valmiiksi pullotettuna olutsekoituksena.