Schwarzbier - tumman oluen pitkät perinteet
Kuten muillakin tummapaahtoisesta maltaasta valmistetuilla oluilla myös Schwarzbierilla on huomattavasti pidemmät perinteet kuin vaaleampimaltaisilla olutlaaduilla. Ensimmäiset Schwarzbier-panimoita käsittelevät asiakirjalähteet ovat peräisin vuodelta 1543, mutta ensimmäinen tunnettu Schwarzbier on vieläkin vanhempaa: Nimellä Braunschweiger Mumme eli ”Braunschweigin naamiomies” tunnetaan eräs jo sydänkeskiajalta, vuodesta 1390 lähtien valmistettu Schwarzbier.
Ennen 1800-luvun teollistumisen myötä tapahtunutta oluenvalmistustekniikan kehittymistä tummien oluiden valmistus oli huomattavasti helpompaa kuin vaaleiden. Vasta 1800-luvun alussa olutmaltaan kuivatus- ja paahtamistekniikka kehittyi riittävästi, jotta pystyttiin valmistamaan myös vaaleampaa tasalaatuista olutta. Tästä syystä vielä parisen sataa vuotta sitten kaikki olutlaadut olivat enemmän tai vähemmän tummia, ja vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä Saksassa valmistettiin ja juotiin etupäässä tummia oluita. Pikku hiljaa, Pilsner-tyyppisetn oluiden voittokulun myötä alkuperäiset tummat oluet menettivät yhä enenevässä määrin markkinaosuuksiaan. Myös Schwarzbier tunnetaan nykyään lähinnä paikallisena erikoisuutena, ja myös Ala-Reinin alueen Alt-oluelle tai müncheniläiselle tummalle Lager-oluelle on käynyt samoin.
Samalla tavalla kuten muutkin tummat oluet myös Schwarzbieristä voi erittäin hyvin valmistaa erilaisia juomasekoituksia. Eritoten suosittu on Schwarzbier ja Cola -sekoitus, joka tunnetaan yleisesti nimellä Greifswalder eli ”Greifswaldilainen” tai "musta diesel-öljy" eli Schwarzer Diesel.
